domeniuCe este un domeniu web?
Un nume de domeniu web este o adresă unică care reprezintă o locaţie de Internet.

De exemplu, pentru NXTnet, numele domeniului este nxtnet.ro. Un nume de domeniu reprezintă un șir de caractere care corespund unei adrese IP numerice aferente unei mașini de calcul (server) conectată permanent la Internet. Numele de domeniu este unic. Folosind numele de domeniu vizitatorii se pot conecta la interfața de utilizare a mașinii de calcul, respectiv web site-ul dvs, prin intermediul căreia pot avea acces la informațiile, fișierele sau orice alt tip de materiale pe care dvs le oferiți.

Numele de domeniu web se află după www. în bara de adrese, cum ar fi de exemplu: www.nxtnet.ro sau mai poate fi gasită după simbolul “arond” [ @ ] intr-o adresă de e-mail, cum ar fi: info@nxtnet.ro

Extensia unui domeniu web (sau TLD-ul) este reprezentată de ceea ce există dupa punctul plasat la finele numelui de domeniu.
Exemplu: www.nxtnet.ro, info@nxtnet.ro

 

Ce este un subdomeniu web (subdomain)?

Dacă luam ca exemplu: nxtnet.ro – acesta este un nume de domeniu premium şi principal. În cazul în care ataşăm acestui domeniu un prefix ca de exemplu: mail.nxtnet.ro am creeat practic un subdomeniu.

Astfel, prefixul ‘mail’ din fața domeniului nxtnet.ro reprezintă prefixul pentru World Wide Web (WWW), prefix absolut necesar pentru ca această adresă să poată fi interpretată corect de către browserele web (Mozilla, Google Chrome, IE, etc). Un subdomeniu este deci un domeniu caruia i se adaugă un prefix (din litere sau cifre, despărţit de numele de domeniu principal printr-un punct.

 

Ce este DNS (Domain Name System)?

Domain Name System-ul (DNS) este un serviciu de registru Internet distribuit. DNS-ul traduce numele domeniului în adrese IP şi din adrese IP în nume. Traducerea numelui de domeniu în adresă IP – denumită şi “rezolvarea numelui de domeniu”. Cele mai multe servicii Internet se bazează pe DNS şi dacă acest serviciu cade, siturile web nu mai pot fi găsite iar livrarea mail se blochează. Numele de domenii sunt mult mai uşor de reţinut decât adresele IP, dar nu oferă nici o indicaţie despre cum să găsiţi situl pe internet. Acest lucru este realizat de către sistemul DNS, care rezolvă domeniile în adevăratele lor adrese / adresele IP.

O mapare este o simplă asociere între două lucruri, în acest caz un nume de maşină, ca ftp.linux.org, şi IP-ul maşinii (sau adresa) 123.456.789.001. Un calculator (PC-ul) se identifică printr-o adresă unică în Internet, numită adresa IP a acelui specific PC. In acelaşi timp PC-ul poate avea asociat şi un nume; astfel adresa IP este utilizată la nivelul programelor de prelucrare în reţea (network). La nivelul utilizatorilor cu acces la Internet (World Wide Web), identificarea PC-urilor se face printr-un nume de PC-host gestionat de sistemul DNS.

Concepţia protocolului TCP/IP este implementată astfel încât schema de adresare permite utilizatorilor şi programelor din reţea să identifice în mod unic o reţea sau un PC-host, atât prin intermediul unei adrese IP (adresa unică pe care o are fiecare PC conectat la reteaua Internet), cât şi prin intermediul unui nume de PC-host. Evident, protocolul IP realizează o corespondenţă bijectivă între adresele IP şi numele gestionate de DNS.

Structura DNS realizează administrarea unor nume prin care se acordă diferite responsabilităţi de grup, fiecare nivel reprezentând un domeniu.

 

serverCe este un NS  (NameServer)?

În tehnologia IT NameServer este un server ce găzduiește o reţea “network service” şi care generează răspunsuri (queries) cererilor de identificare și traducere a adreselor web venite de la calculatoarele conectate la reţeaua de Internet.
Altfel spus, acest server realizează serviciul de “conversie” al unui URL (adresa web formată dintr-un șir de caractere – litere si numere) intr-o adresa IP (adresă web formată din seturi de cifre). După cum se ştie, fiecărui calculator conectat la reteaua de Internet i se alocă un IP care este unic şi prin care poate fi identificat acel calculator.
Comunicarea pe Internet între două siteme PC (între două calculatoare) se poate face astfel numai pe baza IP-urilor alocate acelor calculatoare. La fel şi legătura între un calculator şi un server se realizează tot pe baza IP-urilor, deci la apelul unui nume de calculator, DNS-ul este “interogat” şi răspunde întorcând adresa IP a acestuia.

La apelul unui IP, DNS-ul va întoarce numele alocat (expresie cunoscută în domeniul IT ca “reverse query” (interogare inversă), şi nu “Alias-uri” (nume secundare, neprincipale)).

Internetul recunoaşte şi susţine două “principale spaţii de nume”:

1. Ierarhia Domeniului web

2. Protocolul de Intenet – abreviat: IP-ul (adresa sistemului)

DNS-ul este server-ul care stochează inregistrarile (liste) acelor adrese – înregistrări – de tip (A, AAAA), înregistrări (NS) şi înregistrări “Mail exchanger (MX)” pentru domeniile web (liste DNS) şi răspunde interogărilor întorcându-le către propriile baze de date.

Un nameserver este un serviciu ce realizează legatura între adresa unui dispozitiv în format IP şi un nume alocat acelui dispozitiv.
Altfel spus mai pe scurt:
– Unui nume îi corespunde un IP, iar unui IP îi corespunde un nume. Există şi posibilitatea de a aloca mai multe „nume” unui IP, dar numai unul va fi cu adevarat un nume, atunci celelalte sunt recunoscute ca alias-uri. La apelul unui nume de PC se interoghează un DNS care întoarce adresa IP a acestuia, deoarece o legatura între doua maşini (PC-uri, calculatoare, servere) în Internet nu se poate face decât cunoscând adresa IP. La apelul unui IP, (‘reverse query’) DNS-ul va întoarce numele alocat, nu şi aliasurile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.